15 listopada 2025

Snickers

 


Karmel w połączeniu ze słonymi krakersami i orzeszkamj. Bardzo słodki i bardzo wciągający a wręcz uzależniający. Taki właśnie jest snickers. Warto poczekać kilka dni aby schłodził się w lodówce, a potem już tylko pozostaje się delektować się słodyczą:)



SKŁADNIKI:

Budyń:
- 1 l mleka
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
- 300g masy kajmakowej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g miękkiego masła

Dodatkowo:
- herbatniki prostokątne 
- krakersy solone
- orzeszki ziemne solone 
- 100g czekolady gorzkiej i mlecznej
- 100ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z mleka odlać 200ml. Pozostała część mleka zagotować w większym garnku. Do odlanej części mleka dodać żółtka, cukier i mąkę. Wymieszać i dodać do zagotowanego mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać aż budyń zgęstnieje. Nie dopuścić aby zrobiły się grudki. 
Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej przykryć folią spożywczą.
 

Miękkie masło ubić na puszysty krem. Dodać budyń, masę kajmakową i masło orzechowe. Wymieszać aż do uzyskania gładkiego kremu.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spód formy ułożyć herbatniki. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu. Przykryć warstwą krakersów i kremem. Czynność powtarzać używając na przemian herbatników i krakersów tworząc 5 warstw. Na samą górę wyłożyć masę kajmakową (wcześniej ją wymieszać aby była bardziej płynna). 

Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 dni.

Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Chwilę odczekać aż zacznie się topić. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej polewy. 

Na kilka godzin przed podaniem na wierzch ciasta wyłożyć polewę i posuwać pokruszonymi orzechami. 

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz