Snickers
Karmel w połączeniu ze słonymi krakersami i orzeszkamj. Bardzo słodki i bardzo wciągający a wręcz uzależniający. Taki właśnie jest snickers. Warto poczekać kilka dni aby schłodził się w lodówce, a potem już tylko pozostaje się delektować się słodyczą:)
SKŁADNIKI:
Budyń:
- 1 l mleka
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 300g masy kajmakowej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g miękkiego masła
Dodatkowo:
- herbatniki prostokątne
- krakersy solone
- orzeszki ziemne solone
- 100g czekolady gorzkiej i mlecznej
- 100ml śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z mleka odlać 200ml. Pozostała część mleka zagotować w większym garnku. Do odlanej części mleka dodać żółtka, cukier i mąkę. Wymieszać i dodać do zagotowanego mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać aż budyń zgęstnieje. Nie dopuścić aby zrobiły się grudki.
Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej przykryć folią spożywczą.
Miękkie masło ubić na puszysty krem. Dodać budyń, masę kajmakową i masło orzechowe. Wymieszać aż do uzyskania gładkiego kremu.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spód formy ułożyć herbatniki. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu. Przykryć warstwą krakersów i kremem. Czynność powtarzać używając na przemian herbatników i krakersów tworząc 5 warstw. Na samą górę wyłożyć masę kajmakową (wcześniej ją wymieszać aby była bardziej płynna).
Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 dni.
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Chwilę odczekać aż zacznie się topić. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej polewy.
Na kilka godzin przed podaniem na wierzch ciasta wyłożyć polewę i posuwać pokruszonymi orzechami.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz