Po pierwsze zdrowe bo z marchewką i dynią, po drugie zdrowe bo bez glutenu a po trzecie pyszne bo z marchewką, dynią i domową konfitura:) Można jeszcze pokusić się o polewę z białej czekolady i dosypanie do ciasta żurawiny lub orzechów - to według indywidualnych smaków i gustów.
SKŁADNIKI:
- 300g startej marchewki na grubych oczkach
- 300g puree z dyni
- 3 jajka
- 100g cukru
- 150g mieszanki mąki bezglutenowej lub 60g ryżowej, 60g migdałowej i 2 łyżki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić z cukrem. Dodać marchewkę i puree z dyni i dokładnie wymieszać. w osobnym naczyniu wymieszać mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodawać do masy po łyżce i mieszać aż masa będzie jednolita.
Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 40 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz