26 sierpnia 2016

Brownie z truskawkami



Dawno nie piekłam nic czekoladowego, a zjedzenie czekolady to nie to samo co czekoladowe ciasto. Brownie oddaje ten smak doskonale. Ma idealnie miękki, mocno czekoladowy środek, chrupiącą skórkę i idealnie komponuje się z sezonowymi truskawkami czy malinami:)



SKŁADNIKI:

- 270 gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 3 jajka
- 180g cukru
- 30g mąki
- 70g mielonych migdałów
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 200g truskawek


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jajka zmiksować z cukrem na gładki krem. Dodać przestudzoną masę czekoladową, mąkę i migdały. Całość wymieszać aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec wlać łyżeczkę aromatu waniliowego.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 30 minut.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz