18 sierpnia 2016

Puszyste ciasto z brzoskwiniami




Biszkopt, jest tak uniwersalnym ciastem, że wystarczy odrobina urozmaicenia składników i otrzymujemy mnóstwo różnorodnych wypieków:) Przy braku czasu, ja wybieram zawsze te najszybsze wersje i sezonowe owoce. Dziś czas na brzoskwinie:)



SKŁADNIKI:

- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 120g cukru
- skórka otarta z cytryny
- 120g mąki ziemniaczanej
- 2 brzoskwinie


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka i skórkę z cytryny. Na najmniejszych obrotach lub tylko mieszając łyżka dodać mąkę.
Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Brzoskwinie dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i gęsto ułożyć na cieście.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C prze 45 minut.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz