26 sierpnia 2016

Letnie ciasto z brzoskwiniami



Kolejna odsłona szybkiego ciasta z owocami. Tym razem sezon na brzoskwinie. Idealnie nadaje się na piknikowanie w ciepły słoneczny dzień.



SKŁADNIKI:

- 4 jajka
- 120g cukru
- 125ml oleju
- 350g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 brzoskwinie


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy aż masa będzie błyszcząca.
Dodajemy żółtka i miksujemy aż składniki się połączą. Do masy wlewamy olej i kilka kropel aromatu. 
Na koniec dodajemy porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo delikatnie lub mikserem na najniższych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Brzoskwinie myjemy, kroimy na ósemki. Każdą cząstkę kroimy jeszcze na pół. kawałki brzoskwiń układamy na cieście delikatnie wpychając do ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 45 minut.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz