Musiałam go powtórzyć - sernik z biała czekoladą jest wyśmienity! Zaznaczam że bardzo słodki, ale o to chodzi w ciastach:) Wykorzystałam sezonowe maliny i dodałam polewę - warto się skusić!!!
SKŁADNIKI:
Spód (ilość na formę 25x35):
- 300g markizów z białym nadzieniem
- 50g masła
Sernik:
- 200g białej czekolady
- 4 duże jajka
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100g śmietany 18%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1kg sera do serników
Polewa:
- 200g białej czekolady
- 50g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć w blenderze i połączyć z wystudzonym masłem. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.
Sernik:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia.
Jajka rozdzielić, żółtka osobno, białka osobno. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka wlać do miski, dodać cukier i miksować na kremową pianę. Dodać śmietanę, rozpuszczoną czekoladę i ser. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na schłodzony spód. Na wierzch poukładać maliny.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez godzinę. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, mleko i czekoladę. Do całkowicie rozpuszczonej masy czekoladowej dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polewę wylewamy na ciasto.
Polewę wylewamy na ciasto.
SMACZNEGO:)
Jak bardzo slodki i na dodatek z biala czekolada, to POPROSZĘ!
OdpowiedzUsuń:)