Bardzo szybko i klasycznie. Niekiedy też tak trzeba, a zwłaszcza gdy w kuchni niedobór owoców.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła
Dodatkowo:
- 100ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na poszytą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie jednolita.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut.
Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.
Krem:
Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wykorzystując 750ml mleka.
Do przestudzonego budyniu dodać miękkie masło i ubić na gładki krem.
Każdy blat ciasta nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru.
Na jeden blat ciasta przełożyć krem, przykryć drugim i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz