18 października 2016

Kremówka



Bardzo szybko i klasycznie. Niekiedy też tak trzeba, a zwłaszcza gdy w kuchni niedobór owoców.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła

Dodatkowo:
- 100ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na poszytą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie jednolita.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut.

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.

Krem:
Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wykorzystując 750ml mleka.
Do przestudzonego budyniu dodać miękkie masło i ubić na gładki krem.

Każdy blat ciasta nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru. 
Na jeden blat ciasta przełożyć krem, przykryć drugim i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz