18 października 2016

Cynamonowe ciasto z jabłkami




Jesień już na dobre zawitała do kuchni, a ja nie nadążam z pieczeniem nowych pomysłów na jabłka i cynamon. Taki doskonały duet:) Ciasto pięknie pachnące cynamonem, bardzo puszyste a dzięki jogurtowi i jabłkom nie jest suche. Idealne i proste do szybkiego pieczenia.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 2 duże jajka
- 50g miodu
- 250g jogurtu greckiego
- 120ml oleju
- 300g mąki
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka cynamonu
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jabłka

Kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 50g miękkiego masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ciasto:
Jajka ubić. Dodać miód, jogurt i olej. Mieszać aż składniki się połączą.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodawać do mieszanki jajecznej po łyżce i mieszać aż masa będzie jednolita.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać palcami aż składniki się połączą a struktura będzie jeszcze sypka.
Gotową kruszonką obsypać wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut.

SMACZNEGO:)

2 komentarze: