Duża ilość jabłek i zapach cynamonu podczas pieczenia:) To angielska wersja szarlotki, bez zapiekania jabłek i podpiekania spodu.
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 400g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 100g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto kruche:
Mąkę, cukier puder i masło umieścić w misce, dodać szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Podczas zagniatania dodać łyżkę wody i po chwili kolejną. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i mąką.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na wielkość formy (może być tortownica lub forma do tarty). Jedną część wyłożyć na dno formy i boki. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą cześć ciasta nałożyć na wierzch jabłek, skleić z ciastem na bokach formy. Na środku naciąć ciasto nożem, aby para miała ujście.
Jajko roztrzepać z łyżką wody i posmarować wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez około 60 minut. Ostatnie 10 minut piec tylko z włączoną grzałką dolną.
SMACZNEGO:)
Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałem, aby moja mama przygotowała mi szarlotkę taką, jaką można było zobaczyć w angielskich filmach i bajkach. Nigdy mi takiej nie zrobiła, ale teraz sam mogę spełnić swoje marzenie z dzieciństwa. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Jeśli poszukiwałabyś innych, ciekawych przepisów, proponowałbym Ci zajrzeć na portal https://basiazsercem.pl/ - znajdziesz na nim nie tylko przepisy na ciasta.
OdpowiedzUsuń