18 października 2016

Apple Pie - angielska szarlotka



Duża ilość jabłek i zapach cynamonu podczas pieczenia:) To angielska wersja szarlotki, bez zapiekania jabłek i podpiekania spodu. 


SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 400g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 100g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny 
- 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody


SPOSÓB  PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto kruche:
Mąkę, cukier puder i masło umieścić w misce, dodać szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Podczas zagniatania dodać łyżkę wody i po chwili kolejną. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.

Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i mąką.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na wielkość formy (może być tortownica lub forma do tarty). Jedną część wyłożyć na dno formy i boki. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą cześć ciasta nałożyć na wierzch jabłek, skleić z ciastem na bokach formy. Na środku naciąć ciasto nożem, aby para miała ujście.
Jajko roztrzepać z łyżką wody i posmarować wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez około 60 minut. Ostatnie 10 minut piec tylko z włączoną grzałką dolną.


SMACZNEGO:)

3 komentarze:

  1. Zawsze chciałem, aby moja mama przygotowała mi szarlotkę taką, jaką można było zobaczyć w angielskich filmach i bajkach. Nigdy mi takiej nie zrobiła, ale teraz sam mogę spełnić swoje marzenie z dzieciństwa. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Jeśli poszukiwałabyś innych, ciekawych przepisów, proponowałbym Ci zajrzeć na portal https://basiazsercem.pl/ - znajdziesz na nim nie tylko przepisy na ciasta.

    OdpowiedzUsuń