19 marca 2015

Czarno-biały sernik


To ciasto czekało bardzo długo na wystawienie - intensywny czas w pracy. Pomyślicie "sernik królewski". Ale ja powiem "nie", zupełnie coś innego. Mój sernik jest puszysty, delikatny, na ciasteczkowym spodzie, z ukrytą bitą śmietaną i cudowną posypką. Spróbujcie;)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g ciasteczek Oreo lub podobnych czekoladowych z białym nadzieniem
- 2 łyżki masła

Masa serowa:
- 800g twarogu śmietankowego na sernik
- 250ml śmietanki kremówki
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 zółtka
- 2 łyżki mąki
- kilka kropel aromatu wanioliowego

Posypka:
- 80g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 150g ciasteczek czekoladowych z białym nadzieniem


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztapiamy i chłodzimy. Do masła dodajemy zmiksowane ciasteczka. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać mocno dociskając do dna tortownicy.
Spód wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy nie przerywając miksowania. Zmniejszając obroty miksera dodajemy śmietankę, następnie ser po łyżka po łyżce, aż poprzednia dobrze się połączy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i 2 łyżki mąki.
Masę serową wlewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 150 C przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonym piekarniku.

Posypka:
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając łyżkę cukru pudru.
Ciasteczka miksujemy na drobną masę.
Ubitą śmietanę nakładamy na wierzch sernika i grubo obsypujemy zmiksowanymi ciasteczkami.

Sernik schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO:)

3 komentarze: