Tak bardzo nie mogę się doczekać Świąt i świątecznych pierników... jeszcze chwila. Ja piekę pierniki kilka dni przed świętami dlatego postanowiłam zwykłe wypieki zmienić na świąteczne. Piernikowy spód, pomarańczowy budyń i skartelizowane pomarańcze - mieszkanie zapachniało świętami:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 180g masła
- 1 jajko
- 50 cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka miodu
Budyń:
- 1 budyń waniliowy
- 500ml mleka
- sok z pomarańczy
- 50g masła
Pomarańcze:
- 4 pomarańcze
- 3 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto musi pachnieć "piernikowo" - można dodać więcej przyprawy do piernika.
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na formę do tarty.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut.
BUDYŃ:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dolać sok z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Pozostawić do schłodzenia, co jakiś czas wymieszać nie dopuszczając do stworzenia się "twardego kożucha" na powierzchni.
Do zimnego budyniu dodać bardzo miękkie masło i miksować kilka minut aż masa będzie miała kremową konsystencję.
Budyń przełożyć na zimny spód tarty.
POMARAŃCZE:
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać na patelnię. Dosypać cukier i podgrzać aż powstanie gęsty syrop.
Pozostałe pomarańcze obrać i pokroić w poprzek na cienkie plastry. Plastry pomarańczy układać na patelni z syropem. Całość podgrzać kilka minut, co jakiś czas obracając pomarańcze.
Pomarańcze odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku i ułożyć na tarcie.
Tartę schłodzić w lodówce około godziny.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz