25 grudnia 2014

Zimowe drożdżowe muffinki

 
Tym razem miało myć coś drożdżowego na śniadanie. Ale wciąż brakuje mi zimy, więc trochę wyobraźni i mamy oprószone "śniegiem" muffinki. Najlepiej smakują ciepłe z rozpuszczoną czekoladą.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300g mąki
- 7g suchych drożdży
- 30g masła
- 100ml mleka
- 2 jajka

NADZIENIE:
- mleczna czekolada


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło rozpuścić i dolać ciepłe mleko. Mąkę przesiać i mieszać z drożdżami. Jajka ubić w osobnym naczyniu. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać ciastko przez około 10 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Foremki wypełnić ciastem do 1/2 wysokości. Do każdej foremki z ciastem włożyć 1 kostkę czekolady, tak aby nie była widoczna.
Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez 15 minut.

Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: