Tym razem miało myć coś drożdżowego na śniadanie. Ale wciąż brakuje mi zimy, więc trochę wyobraźni i mamy oprószone "śniegiem" muffinki. Najlepiej smakują ciepłe z rozpuszczoną czekoladą.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 7g suchych drożdży
- 30g masła
- 100ml mleka
- 2 jajka
NADZIENIE:
- mleczna czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Masło rozpuścić i dolać ciepłe mleko. Mąkę przesiać i mieszać z drożdżami. Jajka ubić w osobnym naczyniu. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać ciastko przez około 10 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Foremki wypełnić ciastem do 1/2 wysokości. Do każdej foremki z ciastem włożyć 1 kostkę czekolady, tak aby nie była widoczna.
Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez 15 minut.
Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń