27 grudnia 2014

Miodownik



Dla mnie Święta Bożego Narodzenia to ciasta i słodycze. W tym roku piernik nie doczekał zdjęcia - znikł tego samego dnia:) Wielowarstwowe ciasta piekę bardzo rzadko, gdyż są pracochłonne. Tym razem wysiłek opłacał się. Znakomite połączenie słodkości bożonarodzeniowych: miodu, karmelu i orzechów. 
Ciasto zachwyciło wszystkich gości.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 600g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g schłodzonego masła
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50ml mleka
- 3 łyżki miodu

Krem:
- 200ml śmietany kremówka 
- 2 łyżeczki cukru pudru
- budyń waniliowy
- 300ml mleka
- 50g miękkiego masła

Masa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej karmelowej

Warstwa orzechowa:
- 100g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200g pokruszonych orzechów włoskich


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Jajka rozbić, połączyć z żółtkami i ubić. Mąkę przesiać i połączyć z sodą oczyszczoną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko wylepić na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Spody piec w nagrzanym piekarniku 180C każdy przez 10 minut. Po upieczeniu ciasta urosną i są miękkie. Po wystudzeniu opadną i twardnieją, dlatego należy przed wystudzeniem wyjąć je z formy.

Warstwa orzechowa:
Masło roztopić w rondelku z cukrem i miodem. Do gorącej masy wsypać orzechy i wymieszać. Wystudzić i wyłożyć na jeden, nie upieczony spód. Będzie to górna warstwa ciasta.

Krem:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wykorzystując tylko 300ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia, często mieszając.
Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder.
W osobnym naczyniu masło ubić na gładki krem.
Połączyć ostudzony budyń ze śmietaną. Po dokładnym połączeniu dodać masło. Ubijać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krem wyłożyć na jeden spód. Przykryć kolejnym. Odstawić do lodówki.

Masa kajmakowa:
Masę kajmakową przełożyć z puszki do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie płynna (około 20-30 minut). 

Od razu po rozpuszczeniu wylać masę na drugą warstwę ciasta. Odczekać kilka minut aż stężeje.

Cisto przykryć ostatnią warstwą z orzachami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 
Ciasto musi być mocno schłodzone.


SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. O mniam, mnie też by zachwyciło... Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń