1 stycznia 2015

Piernik



Piernik pojawił się po raz drugi - sylwestrowy. Tym razem zdążył na zdjęcia:)
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 50g masła
- 150g miodu
- 30g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 200g cukru 
- 1 łyżka kakao
- 370g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 200g dowolnych bakalii

Polewa:
- 70g gorzkiej czekolady
- 150g mleka skondensowanego słodzonego
- 50g orzechów włoskich


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło roztopić z miodem. Dodać przyprawy do piernika, cynamon i brązowy cukier. Wymieszać do rozpuszczenia wszystkich składników i odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
Do ostudzonej miodowej masy dodać po kolei cukier, żółtka, mleko i kakao. Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną i po łyżce dodawać aż poprzednia się dokładnie połączy.
Ubite białka połączyć z ciastem. Na koniec dodać bakalie.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez godzinę.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w garnuszku. Dolać mleko skondensowane. Ciągle mieszać aż składniki się połączą. Gdy polewa będzie mało płynna dolać więcej mleka.
Jeszcze gorącą polewę wylać na ciasto. Obsypać orzechami.

 SMACZNEGO:)

3 komentarze: