25 stycznia 2015

Strucla jabłkowa



Pozostało mi ciasto francuskie po Sylwestrze. A że jabłka u mnie są zawsze, to wyszła szybka i smaczna strucla. Taki wypiek trochę dla leniwych, jednak polecam dla niezapowiedzianych gości lub podwieczorek ze szklanką kakao.


SKŁADNIKI:

- ciasto francuskie
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i nakłuwamy widelcem, aby lepiej wyrosło. Ciasto nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski, pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek ciasta obsypujemy kaszą manną i wykładamy jabłka. Paseczki ciasta zawijamy na przemiennie na jabłkach - prawy, lewy... (na kształt warkocza) Paski układamy pod kątem, tak aby końce zachodziły na siebie.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.

SMACZNEGO:)

2 komentarze: