23 lutego 2017

Drożdżówki z marmoladą


Zamiast pączków drożdżówki z marmoladą:)



SKŁADNIKI:

- 300g mąki
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 białko
- 40g roztopionego masła
- 150ml mleka
- owocowa marmolada


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami. Dodać pozostałe suche składniki, następnie płynne i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odsypać mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i rozwałkować na cienki prostokątny placek. Na cieście rozsmarować marmoladę pozostawiając margines wzdłuż dłuższych boków.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na 12 kawałków i układać w formie wyłożonej papierem do pieczenie. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz