21 lutego 2017

Tarta z bananami



Taka bardzo słodka, bardzo zimowa wersja. Można ominąć kruchy spód zamieniając go na ciasteczkowy, wtedy będzie jeszcze szybsza wersja bez pieczenia.



SKŁADNIKI:

Kruchy spód:
- 150g mąki
- 50g zmielonych orzechów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 100g masła

Nadzienie:
- 500g orzechowej masy kajmakowej
- 3 banany
- 300ml śmietanki 30%
- 150g serka mascarpone



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Mąkę przesiać , dodać zmielone orzechy, cukier puder, jajko i posiekane masło. Ciasto szybko zagnieść. Uformować kule, owinąć ją folia aluminiową i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Formę na tarte posmarować masłem i oprószyć maka.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wyłożyć na formę. Ponownie schłodzić w lodowce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto oprószyć maka, wyłożyć na nie papier do pieczenia i coś, co obciąży ciasto (ja wkładam mniejsza formę)
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez około 10 minut - aż do zarumienienia.

Nadzienie:
Masę kajmakowa podgrzać aż będzie płynna. Wylać na wystudzony spod.
Banany obrać, przekroić wzdłuż i gęsto ułożyć na masie kajmakowej. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie jednolita i kremowa. Masę śmietanową wyłożyć na banany. Można udekorować resztką masy kajmakowej.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz