I znów zapachniało jabłkami i cynamonem:)
Szarlotka z bardzo dużą ilością jabłek, słodkie kruche ciasto oraz warstwa różanej konfitury - idealne połączenie! Na górze tradycyjna kratka, dzięki czemu doskonale się prezentuje:)
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 300g mąki
- 1 żółtko
- 150g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Nadzienie jabłkowe:
- konfitura różana
- 2kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier, aromat waniliowy i pokrojone masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części większa i mniejsza, owinąć folia i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Większa cześć schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia.
Podpiec w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Wrzucić do miski, wymieszać razem z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut aby puściły sok. Odlać powstały sok, doprawić cynamonem i wymieszać z mąką.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę. Na nią wyłożyć odsączone jabłka. Pozostałą mniejszą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski szerokości ok 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.
Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz