To jest najlepszy przepis na drożdżówki. Ciasto wychodzi idealnie gładkie i sprężyste. Wystarczy ulubiony dodatek i śniadanie gotowe:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 460g mąki
- 2 łyżki cukru
- 60g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- nutella
- pokruszone orzechy
- 2 łyżki oleju
Drożdże:
- 15g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki
Drożdże:
- 15g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Drożdże:
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać resztę skłądników i wyrobić ciasto. Wyrabiać odpowiednio długo aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformowac z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ceipłe miejsce przykryte ręcznikiem do podwojenia objętości - ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowac na prostokąt. Posmarować miękką nutellą pozostawiając margines nieposmarowany wzdłóż dłuższych boków. Jeden z boków postarowac wodą. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż drugiego dłuższego boku na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić roladę na części ok 3cm. Ułozyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli chcemy przygotować drożdżówki na śniadanie to po przygotowaniu dnia wczoeśniejszego ciastka wstawiamy do lodówki do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować olejem i obsypać pokruszonym orzechami.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C przez 8 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz