30 sierpnia 2020

Sernik z białą czekoladą i borówkami


Długo się zastanawiałam jakie upiec ciasto. Chociaż już wiele razy piekłam ten sernik to wersja z biała czekolada jest zawsze bardzo dobrym pomysłem - jedyne o czym należy pamiętać to dobrze schłodzić w lodówce. Gwarantuje że wszyscy będą zachwyceni.


SKŁADNIKI:

Spód:
- 50g masła
- 200g ciasteczek Hit

Masa serowa:
- 100ml śmietanki 30%
- 200g białej czekolady
- 500g sera na sernik
- 100g cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50g borówek

Polewa:
- 100g białej czekolady
- kilka borówek



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Ciasteczka mocno pokruszyć - najlepiej blenderem i wsypać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać.
Ciasteczkową masę wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć do dna. Włożyć do lodówki do schłodzenia. 

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser po łyżce i wolno mieszać aż masa będzie gładka i jednolita.
Śmietankę pogrzać. Zdjąć z palnika i dodać połamana czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzeniu. 
Wystudzoną czekoladę wlać do masy serowej, dodać mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać. 
Masę serowa wylać na schodzimy ciasteczkowy spód. 

Borówki obsypać mąka ziemniaczana i wyłożyć na wierzch sernika. 

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 1 godzinę. Po upieczeniu należy go wystudzić w uchylonym piekarniku przez min 2 godziny. 

Polewa:
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu wylać na wystudzony sernik. Udekorować borówkami. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz