23 sierpnia 2020

Drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym


Co zrobić z resztą masła orzechowego? Drożdżówki:) Malutkie zawijane drożdżówki na podwieczorek lub drugie śniadanie - my zabieramy na wycieczkę!



SKŁADNIKI:

- 500g mąki
- 10g suchych drożdży
- 100g cukru
- 2 jajka
- 250g mleka
- 80g masła 


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę połączyć z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować z niego kule i przełożyć do miski obsypanej mąka. Ciasto z wierzchu delikatnie poruszyć mąka i przykryć ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godzin. 

Po wyrośnięciu ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wyrobić chwile na stolnicy - w razie potrzeby podsypać mąka jeśli będzie się kleiło. 
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5cm. Na cieście rozsmarować masło orzechowe zostawiajac 1,5cm margines z dłuższych boków. Końce ciasta delikatnie smarujemy woda aby się skleiły. 
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku.  Ostrym nożem pokroić na kawałki ok 2-3cm. 

Ślimaczki rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując kilka centymetrów odstępu. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

Ślimaczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15-20 minut. 

Po wystudzeniu można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz