23 sierpnia 2020

Drożdżowe kokardki z serem


Domowe wakacje to codzienne wycieczki. A na wycieczki najlepiej zabrać domowe drożdżówki!! 
Mięciutkie słodkie kokardki z serowym nadzieniem napewno zasmakują każdemu niejadkowi:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 500g mąki
- 10g suchych drożdży
- 100g cukru
- 2 jajka
- 250g mleka
- 80g masła 

Dodatkowo:
- 200g białego sera
- 50g budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę połączyć z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować z niego kule i przełożyć do miski obsypanej mąka. Ciasto z wierzchu delikatnie poruszyć mąka i przykryć ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godzin. 

W międzyczasie połączyć biały ser z budyniem i cukrem. 

Po wyrośnięciu ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wyrobić chwile na stolnicy - w razie potrzeby podsypać mąka jeśli będzie się kleiło. 
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5cm. Na połowie ciasta rozsmarować ser. Przykryć drugą połową wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić na paski ok 2-3cm. Każdy pasek zwinąć przez środek 2 razy i powstanie kokardka. 

Kokardki rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując kilka centymetrów odstępu. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15-20 minut. 

Po wystudzeniu można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz