Zamiast czekoladowych muffinek babka. Miękka, puszysta i mocno czekoladowa - a raczej kakaowa bo z dużą ilością kakao:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125g masła
- 120g cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
Polewa:
- 1 łyżka masła
- 50g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać po jednym jajku. Bardzo wolno wlać mleko nie przestając mieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczona i kakao. Dodawać do masy po łyżce i ciagle mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przelać do firmy na babkę.
Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.
Polewa:
Masło rozpuści w garnuszku. Dodać połamana czekoladę i mieszać aż polewa będzie jednolita i gładka. Od razu udekorować wystudzony babkę.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz