23 sierpnia 2020

Kakaowa babka

 
Zamiast czekoladowych muffinek babka. Miękka, puszysta i mocno czekoladowa - a raczej kakaowa bo z dużą ilością kakao:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 125g masła 
- 120g cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao

Polewa:
- 1 łyżka masła
- 50g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać po jednym jajku. Bardzo wolno wlać mleko nie przestając mieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, soda oczyszczona i kakao. Dodawać do masy po łyżce i ciagle mieszać aż ciasto będzie jednolite. 
Ciasto przelać do firmy na babkę. 
Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut. 

Polewa:
Masło rozpuści w garnuszku. Dodać połamana czekoladę i mieszać aż polewa będzie jednolita i gładka. Od razu udekorować wystudzony babkę. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz