23 sierpnia 2020

Czekoladowe ciasto z galaretką


Dla fanów czekolady - mocno czekoladowe i wilgotne ciasto z galaretką i malinami. Idealne ciasto na gorące  lato.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 0,5 szklanki mleka
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 200g cukru
- 70g oleju
- 120g śmietany 12%
- 160g mąki
- 80g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 

Galaretka:
- 2 galaretki malinowe
- 300g malin


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Mleko podgrzać i zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. 
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i śmietankę. Wymieszać do jednolitej masy. Delikatnie wlać wysuszoną czekoladę i wymieszać. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać po łyżce do masy i delikatnie mieszać aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 
Ciasto wylać na formę wyłożona papierem do pieczenia. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut. 
Po upieczeniu wystudzić. 

Galaretka:
Galaretki przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu i schłodzić do momentu aż galaretka będzie już delikatnie tężała. Nie może być płynna ale musi być na tyle jednolita aby ułożyć w niej owoce. 
Galaretkę wyłożyć na wystudzony ciasto. Wyłożyć na nie maliny. 

Ciasto z galaretka schodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz