Bardzo szybkie w wykonaniu i można wykorzystać różne owoce. Puszyste, miękkie, odpowiednio słodkie - smakuje każdemu:)
SKŁADNIKI:
- 150g masła
- 150g cukru
- 4 jajka
- 100g śmietany 18%
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g truskawek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać żółtka jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia po każdym dodaniu. Dodać śmietanę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce i wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać do formy wylodzonej papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut.
Po wystudzeniu poruszyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz