Dom pachnący cynamonem, migdałami, piekącym się sernikiem.... to święta Bożego Narodzenia!! Bardzo delikatny, pachnący migdałami z posmakiem cynamonu i czekoladowej polewy. Sernik który można jeść cały dzień:)
SKŁADNIKI:
Spód:
- 150g kakaowych herbatników
- 50g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 150g kakaowych herbatników
- 50g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
Sernik:
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 800g serka na sernik
- 100ml śmietanki 30%
- aromat migdałowy
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 800g serka na sernik
- 100ml śmietanki 30%
- aromat migdałowy
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło rozpuścić. Herbatniki mocno pokruszyć, najlepiej blenderem, dodać cynamon i dodać do roztopionego masła. Wymieszać.
Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Masło rozpuścić. Herbatniki mocno pokruszyć, najlepiej blenderem, dodać cynamon i dodać do roztopionego masła. Wymieszać.
Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać ser partiami oraz śmietankę. Mieszać aż masa serowa będzie jednolita. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i wymieszać delikatnie łyżką.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać ser partiami oraz śmietankę. Mieszać aż masa serowa będzie jednolita. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i wymieszać delikatnie łyżką.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku min 2 godziny.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z panika i dość pokruszoną czekoladę. Poczekać aż się roztopi i mieszać aż porastające gładka polewa.
Od razu polewą udekorować wystudzony sernik.
Od razu polewą udekorować wystudzony sernik.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz