Jak żegnać stary rok to tylko z królową bez Pavlową!
SKŁADNIKI:
Beza:
- 6 białek
- 100g cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 6 białek
- 100g cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Krem:
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- rafaello
- ziarenka granatu
- rafaello
- ziarenka granatu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Beza:
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier po łyżce aż poprzednia dokładnie się rozpuści. Miksować aż beza będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier po łyżce aż poprzednia dokładnie się rozpuści. Miksować aż beza będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg - od tortownicy i wyłożyć na niego masę bezową i uformować tort wyrównując boki ku górze.
Beze wstawić do nagrzanego piekarnika 150C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120C i piec beze przez 2 godziny.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku cała noc.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku cała noc.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Śmietanę wyłożyć na wystudzony bezę tuż przed podaniem i udekorować kulkami rafaello i ziarenkami granatu.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Śmietanę wyłożyć na wystudzony bezę tuż przed podaniem i udekorować kulkami rafaello i ziarenkami granatu.
Beza przetrzymywana w lodowce puszcza wodę. Beze najlepiej przetrzymywać w piekarniku a śmietanę w lodówce. Połączyć dopiero przed podaniem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz