3 stycznia 2021

Kokosowa Pavlowa


 Jak żegnać stary rok to tylko z królową bez Pavlową!


SKŁADNIKI:

Beza:
- 6 białek 
- 100g cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej

Krem:
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
- rafaello
- ziarenka granatu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Beza:
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier po łyżce aż poprzednia dokładnie się rozpuści. Miksować aż beza będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg - od tortownicy i wyłożyć na niego masę bezową i uformować tort wyrównując boki ku górze. 

Beze wstawić do nagrzanego piekarnika 150C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120C i piec beze przez 2 godziny. 
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku cała noc. 

Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 
Śmietanę wyłożyć na wystudzony bezę tuż przed podaniem i udekorować kulkami rafaello i ziarenkami granatu.

Beza przetrzymywana w lodowce puszcza wodę. Beze najlepiej przetrzymywać w piekarniku a śmietanę w lodówce. Połączyć dopiero przed podaniem.


SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz