3 stycznia 2021

Pierniczki

Bardzo szybki i prosty przepis. Pierniki z dnia na dzień stają się pyszniejsze. Całą słodycz pozostawiam lukrowi i zdobieniu a ja do zdobienia miałam małego pomocnika;)


SKŁADNIKI:

- 100g masła 
- 120g miodu
- 5 łyżek brązowego cukru
- 400g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło, miód i cukier rozpuścić w garnuszku i pozostawić do wystudzenia. 
Mąkę, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać przestudzoną masę miodową i jajka. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Powinno być gładkie i nie klejące. 

Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok 5 mm i wycinać foremkami pierniczki. Im grubsze tym będą bardziej miękkie. 
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pierniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut. 

Po wystudzeniu udekorować według upodobań.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz