17 kwietnia 2017

Wielkanocna pascha


Sernik można zrobić na każdą okazje, ale pascha jest tylko raz w roku. Dlatego warto poświecić jej trochę więcej czasu na przygotowanie i dekorowanie. Na pewno odwdzięczy się idealnie słodkim, serowym smakiem na który będziemy wyczekiwać kolejny rok:)))


SKŁADNIKI:
- 750g sera twarogowego (musi być ser w kostce)
- 6 żółtek
- 200g cukru pudru
- 200ml śmietanki 36%
- 150g masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 150g rodzynek
- 50g migdałów w płatkach
- 50g suszonych moreli


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ser mielimy trzykrotnie i odciskamy nadmiar serwatki.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietankę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy garnek z palnika - nie można dopuścić do zagotowania masy. Masę z powrotem przelewamy do misy miksera, dodajemy ser, miękkie masło, ziarenka wanilii i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy rodzynki, migdały i pokrojone w kostkę suszone morele.

Masę serową przelewamy do pojemnika (z dziurkami na dole) wyłożonego gazą. Przykryć gazą, obciążyć pojemnik i postawić na półmisku tak aby serwatka mogła swobodnie wypływać. Całość wstawić do lodówki na cała noc.

Schłodzoną i stężałą paschę ostrożnie wyjąc z pojemnika i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz