9 kwietnia 2023

Bananowo - pomarańczowa babka z czekoladkami



Masz ochotę na coś słodkiego na podwieczorek? Masz banany które od kilku dni leżą nie zjedzone? To doskonale!! Babka wychodzi puszysta, nie kruszy się a dodatek pomarańczy daje cudny zapach:)



SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 200g cukru 
- 3 banany
- skórka starta z pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 50g roztopionego masła
- 320g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pokruszona czekolada

Polewa:
- 70ml śmietanki 30%
- 3/4 gorzkiej czekolady



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić z cukrem. Banany rozgnieść i dodać do masy jajecznej. Masło roztopić, wystudzić. Dodać startą skórkę z pomarańczy i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość dodać do masy jajecznej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do masy łyżka po łyżce. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Na koniec wmieszać pokruszoną czekoladę. 
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oproszonej mąką. 

Babkę pieczemy w nagrzany pierniku 180 C przez 40 minut. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia i uzyskania gładkiej polewy. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.
Polewą udekorować wystudzoną babkę.

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Banany, które długo leżą nie wyglądają atrakcyjnie, ale w cieście smakują idealnie! Proszę spróbować następnym razem dodać niewielką ilość kawy do ciasta. Zaskakujący smak :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń