10 kwietnia 2023

Babka kokosowa

 


Odkryłam doskonały przepis na babkę z białą czekoladą!! Zamiast połowy masła dodaje roztopioną białą czekoladę. Babka wychodzi słodka, wilgotna PYSZNA!!! Można tą kombinacje wykorzystać w każdym przepisie;)



SKŁADNIKI:

- 100g masła
- 120g białej czekolady
- 4 jajka
- 100g cukru
- 120g mąki
- 50g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


POLEWA:
- 50ml śmietanki 30%
- 80g białej czekolady
- wiórki kokosowe



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z palnika. Dodać połamana czekoladę i wymieszać do uzyskania całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia. 
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wystudzone masło z czekoladą. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej po łyżce aż poprzednia dokładnie się wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto powinno pozostać puszyste, napowietrzne. 

Formę do babki wysmarować masłem. Ciasto delikatnie przełożyć do formy. 

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 170C przez 30-35 minut (do suchego patyczka).

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Odstawić i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia aby polewa trochę stężała. 
Babkę udekorować polewą i wiórkami kokosowymi. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz