10 kwietnia 2023

Kokosowe babeczki wielkanocne

 


Idealne do koszyczka, na słodki prezent wielkanocny dla babci lub każdą inna okazje:) Skorzystałam z przepisu babki kokosowej zmniejszając ilości składników i czas pieczenia. Użyłam 8szt foremek na babeczki z dziurką.



SKŁADNIKI:

- 50g masła
- 60g białej czekolady
- 2 jajka
- 50g cukru
- 60g
- 30g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z palnika. Dodać połamana czekoladę i wymieszać do uzyskania całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do wystudzenia. 
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wystudzone masło z czekoladą. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej po łyżce aż poprzednia dokładnie się wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto powinno pozostać puszyste, napowietrzne. 

Ciasto przełożyć do foremek do połowy ich wysokości. 

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 10-12 minut (do suchego patyczka).

Udekorować wiórkami kokosu. 

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. Bardzo prosty, szybki i z pewnością smaczny przepis. Takie lubimy najbardziej :) Do filiżanki kawy idealna propozycja. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń