Tradycyjna pascha wielkanocna z dużą ilością bakalii. Ważne aby ser był samodzielnie zmielony 3 razy co jest trochę czasochłonne, ale potem przygotowanie już jest bardzo łatwe. Warto wcześniej przygotować sobie pojemniki w których pascha będzie się chłodziła - idealnie sprawdza się durszlak gdyż ma już dziurki. Mogą oczywiście być różne pojemniki plastikowe, małe wiaderka tylko trzeba zrobić dziurki na dnie aby mogła wyciekać serwatka. No i oczywiście gaza do wyłożenia pojemnika lub pielucha tetrowa. Ja polecam zaopatrzyć się w aptece w duże arkusze gazy. I pozostaje już tylko przyjemność przygotowywania:)
SKŁADNIKI:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
- 4 żółtka
- 120g cukru pudru
- 100g śmietanki kremówki 36%
- 200g miękkiego masła
- ekstrakt waniliowy
- bakalie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Twaróg zmielić 3 krotnie. Dodać 2 łyżki cukru pudru, śmietankę, ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Żółtka ubić z cukrem pudrem do uzyskania puszystej konsystencji.
Masło ubić na puszysty krem. Dodać powili ubite żółtka i ser. Delikatnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Na koniec dodać bakalie.
Masę serową przełożyć do przygotowanego naczynia. Wierzch przykryć ścierka i obciążyć dodatkowym pojemnikiem lub naczyniem. Całość wstawić na głęboki talerz lub do miski aby mogła spływać serwatka.
Paschę chłodzimy w lodówce przez min 12 godzin.
Schłodzoną pachę ozdabiamy.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz