12 kwietnia 2023

Mazurek kokosowy



Mamy kolejny ulubiony mazurek. Doskonałe wyrównanie smaków słodkiego kremu i konfitury z czarnej porzeczki.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 250g mąki
- 50g mąki migdałowe
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 120g zimnego masła

Krem:
- 120g mascarpone
- 120ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
- konfitura z czarnej porzeczki
- wiórki kokosu
- bakalie, czekoladowe jajka i zajączki do ozdoby


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Owinąć folia aluminiową i schłodzić w lodowce przez godzinę. 
Ze schłodzonego ciasta odłożyć małą części na brzegi mazurka. Pozostałą cześć rozwałkować na dowolny kształt ok 0,5 cm (ciasto nie może być za cienkie bo będzie się łamało a za grube będzie się kruszyło). Z mniejszej części uformować brzegi. 

Mazurka pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. 

Krem:
Ser mascarpone umieścić ze śmietanką i cukrem pudrem w misie miksera. Miksować na najwyższych obrotach aż do uzyskania konsystencji kremu. 

Wystudzony mazurek posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć krem mascarpone i obsypać wiórkami kokosowymi. Na koniec ozdobić mazurka według własnych pomysłów ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz