Doskonałe do pudełek do pracy, szkoły. A podane z roszpunką i pomidorkami tworzy idealna kolacje. Babeczki są puszyste i można wykorzystać dowolne dodatki;)
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 110 ml wody
- 120 ml oleju
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka plasterków wędliny
- suszone pomidory
- oliwki
- 1 kulka mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić ze szczyptą soli. Dodać olej i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do ubitego jajka i wymieszać do połączenia i jednolitej konsystencji.
Wędlinę i kilka suszonych pomidorów drobno pokroić. Kilka oliwek pokroić w paski. 2/3 mozzarelli drobno pokroić. Wszystkie dodatki dodać do ciasta i wymieszać.
Papilotki na muffinki rozłożyć na blasze na muffinki - u mnie było 12 sztuk. Każda wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch pokroić pomidorki koktajlowe i obsypać pozostałą mozzarellą.
Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz