31 grudnia 2022

Miodownik z karmelem

 


Trochę zmodyfikowany przepis na ciasto i dodałam warstwę z masą kajmakową. Duża ilość orzechów i miodownik wyszedł IDEALNY!! Uwaga - bardzo słodki:)



SKŁADNIKI

Ciasto:
- 550g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g cukru
- 2 jajka
- 160ml miodu
- 200g masła

Masa orzechowa:
- 50g masła
- 50ml miodu
- 300g orzechów
- 3 łyżki brązowego cukru
- garść płatków migdałowych

Krem:
- 500ml mleka
- 100g kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 150g miękkiego masła

Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną i cukrem. Dodać jajka, miód i drobno poszatkowane (może być potarte) schłodzone masło. Ciasto zagnieść i wyrabiać aż będzie jednolite i nie będzie się kleiło. 
Podzielić na 3 równe części. Każda cześć rozwałkować na wielkość formy (20x30 wyłożona papierem do pieczenia).

Każdą cześć ciasta pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku 180 C góra - dół przez 11 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest jeszcze miękkie. 

Masa orzechowa:
Orzechy drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło o miód. Dodać orzechy. Uprażyć przez 10 minut i zdjąć z palnika do wystudzenia.
Wystudzone orzechy wyłożyć na ostatnią cześć ciasta (jeszcze nie upieczoną). Obsypać migdałami i piec trochę dłużej niż pozostałe części ciasta - około 15 minut.

Krem:
Mleko wlać do garnka i postawić na palniku. Dodać cukier i kaszę manną. Mieszać aż do zagotowania. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Miękkie masło ubić na puszysty krem. Dodawać wystudzoną kaszę manną. Ubijać do połączenia i powstania kremu.

Krem wyłożyć na pierwszy dolny płat ciasta. Przykryć drugim ciastem.

Masa kajmakowa:
Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aż do całkowitego rozpuszczenia. Odczekać aż delikatnie się wystudzić i zgęstnieje. Wyłożyć na drugi płat ciasta i przykryć trzecim z warstwa orzechów.

Ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

SMACZNEGO:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz