Marchewkowe wypieki wciągnęły mnie tej jesieni w całości. Babka z dodatkiem jabłka jest wilgotna, sycąca i PYSZNA!!!
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 200g cukru
- 180ml oleju
- 300g marchewki (przed potarciem)
- skórka potarta z 1 pomarańczy
- 290g mąki
- 80g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, potartą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie dodawać do masy i mieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 45 minut (do suchego patyczka).
Wystudzoną babkę ozdobić lukrem.
Wystudzoną babkę ozdobić lukrem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz