27 listopada 2022

Placki ziemniaczane

 


Chyba każdy zna placki ziemniaczane. Tradycyjne, smażone na oleju, z dodatkiem - u mnie jogurtu greckiego i cukru. Z osobistych przyczyn nie dodaje cebuli, a po skażeniu odkładam na ręcznik papierowy. Mimo tego warte są poświęcenia czasu na wykonanie i … odrobine niezdrowego szaleństwa;)



SKŁADNIKI:

- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- cukier


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach (są takie specjalne tarki do placków). Dokładnie odcisnąć wodę - ziemniaki muszą być suche. Dodać pieprz, sól i mąkę ( mąką obsypać cienką warstwę na całej powierzchni ziemniaków w misce). Jajko roztrzepać w miseczce i dodać do zmienników. Całość dokładnie wymieszać. 

Patelnię natłuścić i rozgrzać. Placki smażyć po około 1 minucie z każdej strony na złoty kolor.

Usmażone placki wystudzić na ręczniku papierowym.

Podawać posmarowane jogurtem greckim i obsypane cukrem.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz