Ciasta marchewkowe jesienią jest uzależniające - słodkie, puszyste i pięknie pachną korzennymi przyprawami:) Z jabłkami tworzy idealne połączenie a dodatek śmietankowego kremu był doskonały!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 100ml oleju
- 300g startej marchewki
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 jabłko
Krem śmietankowy:
- 200g serka śmietankowego
- 100g cukru pudru
- 200g serka śmietankowego
- 100g cukru pudru
Polewa
- 50ml śmietanki
- 100g białej czekolady
- kruszone orzechy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać olej i marchewkę potartą na dużych oczkach.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą. Dodawać do masy jajecznej i wymieszać aż do połączenia - nie mieszać długo.
Jabłko pokroić na malutkie kawałki i dodać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23 x 30).
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać olej i marchewkę potartą na dużych oczkach.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą. Dodawać do masy jajecznej i wymieszać aż do połączenia - nie mieszać długo.
Jabłko pokroić na malutkie kawałki i dodać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23 x 30).
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.
Masa śmietankowa:
Serem z cukrem pudrem ubić na puszysty krem (używamy serka kanapowego - nie puszysty). Ilość cukru pudru można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od smaku serka jaki mamy.
Serem z cukrem pudrem ubić na puszysty krem (używamy serka kanapowego - nie puszysty). Ilość cukru pudru można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od smaku serka jaki mamy.
Przygotowanym kremem posmarować dolną część ciasta i przykryć drugim.
Polewa:
Śmietankę podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli polewa jest zbyt rzadka to dodać cukru pudru i dokładnie wymieszać.
Śmietankę podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli polewa jest zbyt rzadka to dodać cukru pudru i dokładnie wymieszać.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i obsypać pokruszonymi orzechami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz