6 listopada 2022

Sernikowe brownie

 

Bardzo dobry pomysł na spód do sernika! Brownie nie jest „płynne”, ale rozpuszczona czekolada nadaje tak niesamowity smak… Do tego waniliowy sernik - każdy czekoladożerca będzie zachwycony!



SKŁADNIKI:

Ciasto czekoladowe:
180 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
220 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:
2 jajka
- 120g cukru
- 250g serka na sernik
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka maki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto czekoladowe:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę. W trakcie dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Wlać przestudzoną czekoladę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać tylko do połączenia składników. 

Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do czasu zrobienia masy serowej. 

Masa serowa:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać ser z wiaderka i serek mascarpone. Całość wymieszać do połączenia jednolitej masy. Dodać jogurt i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. 
Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód. Wymieszać oba ciasta aby wyszły ładne wzorki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz