Bardzo dobry pomysł na spód do sernika! Brownie nie jest „płynne”, ale rozpuszczona czekolada nadaje tak niesamowity smak… Do tego waniliowy sernik - każdy czekoladożerca będzie zachwycony!
SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe:
- 180 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 jajka
- 120g cukru
- 250g serka na sernik
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto czekoladowe:
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę. W trakcie dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Wlać przestudzoną czekoladę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać tylko do połączenia składników.
Jajka ubić na puszystą masę. W trakcie dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Wlać przestudzoną czekoladę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do czasu zrobienia masy serowej.
Masa serowa:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać ser z wiaderka i serek mascarpone. Całość wymieszać do połączenia jednolitej masy. Dodać jogurt i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód. Wymieszać oba ciasta aby wyszły ładne wzorki.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać ser z wiaderka i serek mascarpone. Całość wymieszać do połączenia jednolitej masy. Dodać jogurt i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód. Wymieszać oba ciasta aby wyszły ładne wzorki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz