Sezon dyniowy w pełni wiec dziś Piżmowa. Słodka, miękka i ma dużo miąższu. Po upieczeniu mus można jeść łyżeczką. Za to ciasto pięknie pachnie, ma śliczny pomarańczowy kolor i wyjątkowy smak. Z wykorzystaniem śliwek i cynamonu jesienny zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu.
SKŁADNIKI:
- 200g masła
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 200g musi dyniowego
- 200g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- śliwki
- brązowy cukier
- cynamon
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, mus dyniowy i wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej. Wymieszać do całkowitego połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać co ciasta delikatnie mieszając.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki przekroić na pół. Wyjąc pestki i posypać cukrem i cynamonem. Poukładać na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz