Dzień jabłka nie może odbyć bez jabłek. Małe drożdżówki po upieczeniu wyglądają ślicznie w kształcie kwiatki - odrywamy i jemy:)
SKŁADNIKI:
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
- 50g masła
- 370g mąki
Dodatkowo:
- 2-3 jabłka
- cukier
- cynamon
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować:)
Do drożdży dodać jajko, jogurt i roztopione masło. Całość wymieszać do jednolitej konsystencji.
Mękę przesiać. Dodać płynne składniki i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne - nie będzie się kleiło do rączek.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W międzyczasie obrać jabłka, pokroić na cienkie plasterki. Obsypać cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrobić. Rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółeczka. Na każde kółko wyłożyć plasterek jabłka i zawinąć jak pierogi. Układać je w tortownicy obok siebie oraz w środku. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 25 minut.
Po wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz