22 października 2022

Drożdżowe kieszonki z jabłkiem

 

Dzień jabłka nie może odbyć bez jabłek. Małe drożdżówki po upieczeniu wyglądają ślicznie w kształcie kwiatki - odrywamy i jemy:)



SKŁADNIKI:
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
- 50g masła
- 370g mąki

Dodatkowo:
- 2-3 jabłka
- cukier
- cynamon


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować:)
Do drożdży dodać jajko, jogurt i roztopione masło. Całość wymieszać do jednolitej konsystencji.
Mękę przesiać. Dodać płynne składniki i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne - nie będzie się kleiło do rączek.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

W międzyczasie obrać jabłka, pokroić na cienkie plasterki. Obsypać cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrobić. Rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółeczka. Na każde kółko wyłożyć plasterek jabłka i zawinąć jak pierogi. Układać je w tortownicy obok siebie oraz w środku. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 25 minut.

Po wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz