To jeden z tych bardzo delikatnych i puszystych serników. Marchewkowy spód i dodatek skórki pomarańczowej wpiszą się na stałe w moje jesienne wypieki:)
SKŁADNIKI:
Ciasto marchewkowe:
- 2 jajka
- 70g cukru
- 50ml oleju
- 100g startej marchewki
- 125g mąki
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
- 5 jajek
- 250g cukru
- skórka starta z pomarańczy
- 1kg serka na sernik
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto marchewkowe:
Jajka ubić z cukrem z puszystą masę. Dodać olej i potartą na grubych oczkach marchewkę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, przyprawę i sodę oczyszczoną. Dodawać do masy jajecznej po łyżce i miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na 20 minut. Piec do złotego koloru i suchego patyczka.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Ser dodawać partiami i delikatnie mieszać aż masa będzie jednolita. Jeśli mamy ser mocno zbity - suchy a masa jest bardzo gęsta to można dodać ok 2 łyżki jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki. Na koniec mąkę ziemniaczana bardzo delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wlać na podpieczony spód marchewkowy.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Ser dodawać partiami i delikatnie mieszać aż masa będzie jednolita. Jeśli mamy ser mocno zbity - suchy a masa jest bardzo gęsta to można dodać ok 2 łyżki jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki. Na koniec mąkę ziemniaczana bardzo delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wlać na podpieczony spód marchewkowy.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 50 - 60 minut do suchego patyczka. Studzić w otwartym piekarniku ok godziny. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz