6 listopada 2022

Dyniowe racuchy z jabłkiem

 


Nadal dnia! Nadaje piękny pomarańczowy kolor i słodki smak. Racuchy to nasze ulubione śniadanie a dodatek dyni i cynamonu nadaje jesiennego zapachu w domu:)



SKŁADNIKI:

- 2 jajka
- 100g cukru
- 250 ml mleka
- 200g puree z dyni
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić na puszystą pianę. W trakcie ubijania dodać cukier. Zmniejszyć obroty miksera, wlać mleko i dodać puree z dyni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce. Wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Jabłka pokroić w małe plasterki. Wymieszać z ciastem.

Ciasto wylewać łyżką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu (średnia moc palnika). Smażyć na złoty kolor (aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza) i przewrócić na drugą stronę.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz