28 sierpnia 2022

Leśne owoce na zielonej polanie

 


Przepięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje! Zielony biszkopt z musem jagodowy jest idealny - nie za słodki ale mocno owocowy za sprawą mrożonych jagód i galaretki.



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 100ml oleju
- 100g szpinaku
- 4 jajka
- 120g cukru
- 320g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy limonki

Mus jagodowy:
- 300g mrożonych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka z owoców leśnych
- 300ml śmietanki 36%


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Biszkopt:
Szpinak zblendować z olejem. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno żółtka, masę szpinakową i sok z limonki. 
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać mąkę łyżka po łyżce. Wymieszać aż ciasto będzie jednolite - nie mieszać długo.
Ciasto wylać ba blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 35 minut.

Po upieczeniu wyjąc z formy i wystudzić. Najlepiej obrócić górą do dołu aby wyrównać to co wyrosło:)

Mus jagodowy:
Zamrożone jagody podgrzać z cukrem aż do całkowitego rozmrożenia. Zdjąć z palnika i zblendować. Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstawić do wystudzenia - masa musi być zimna ale nie całkowicie stężała, należy co jakiś czas przemieszać.

Śmietankę ubić na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać masę jagodową. Wymieszać do całkowitego połączenia.

Z wystudzonego biszkoptu odkroić górna warstwę „skorupy” - można zostawić ja do dekoracji ciasta. Biszkopt nasączyć sokiem z limonki. Na wierzch wyłożyć mus jagodowy. Można udekorować odkrojonym ciastem i owocami.

Ciasto odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. 

SMACZNEGO:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz