28 sierpnia 2022

Puszysty sernik z borówkami

 

To chyba będzie mój ulubiony sernik:) Połączyłam serek mascarpone z serem sernikowym z wiaderka co dało niesamowity smak, a dodatek śmietanki wyczarował puszysty sernik!!! Mam jeszcze kilka pomysłów na urozmaicenie więc będą kolejne wersje;)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 250g ciasteczek owsianych
- 50g masła

Sernik:
- 4 jajka
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 500g serka na sernik
- 250g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- borówki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć (używam blendera) i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać.
Ciasteczka wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i po łyżce dodać ser mascarpone i ser na sernik. Wymieszać do połączenia. Dodać śmietankę, suchy budyń i delikatnie wymieszać łyżką. 
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypać borówki.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku min. przez 3 godziny - najlepiej przez całą noc. Następnie schłodzić w lodowce.

Sernik przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz