17 sierpnia 2022

Jagodzianki - bułeczki z jagodami

 


Słodkie bułeczki, drożdżówki mogę robić i je codziennie! A jak mam całe wiaderko jagód to aż prosi się o jagodzianki. U mnie wyszło 12 dużych bułeczek z jagodami:)



SKŁADNIKI:

Bułeczki:
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki masła (60g),
- 450g mąki,
- 7g suszonych drożdży,
- 100g cukru.
- 1 jajko.


Nadzienie:
- jagody (12 łyżek),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jagody umyć, obsypać cukrem i mąką.

Mleko podgrzać z masłem, tak aby masło się rozpuściło. Przestudzić. 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i cukrem. Dodać mleko z masłem i jajko. Ciasto wyrabia w mikserze przez 15 minut. Musi być elastyczne i nie klejące.
Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłae miejsce do wyrośnięcia na 1.5 - 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrobić. Uformować 2 wałeczki i pokroi na 12 części. Z każdej uformować kulkę. Każdą kulkę rozpłaszczyć, na środek wyłożyć łyżkę jagód i zawinąć jak pieroga dokładnie zalepiając boki. Delikatnie w rękach uformować owalną bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odległości. Blachę przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia nas ok. 1 godzinę. Muszą podwoić objętość.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.

Po wystudzeniu można polukrować lub opruszyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz