28 sierpnia 2022

Śliwki pod bezą na kruchym cieście

 


Nie za słodkie, delikatna pianka i krucha beza. Idealne na letnie desery i podwieczorki:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 270g mąki
- 50g mąki migdałowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 150g zimnego masła

Beza:
- 4 białka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:
- śliwki
- brązowy cukier


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i cukrem. Dodać żółtka i pokrojone zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na spod formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut. 

Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki i obsypać cukrem. 

Beza:
Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce aż poprzednia całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko delikatnie wymieszać - już nie miksować mikserem.

Na podpieczony spód poukładać śliwki. Na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 140 C przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku przez min 1 godzinę.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz