Nie za słodkie, delikatna pianka i krucha beza. Idealne na letnie desery i podwieczorki:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 270g mąki
- 50g mąki migdałowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 150g zimnego masła
- 270g mąki
- 50g mąki migdałowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 150g zimnego masła
Beza:
- 4 białka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- śliwki
- brązowy cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- śliwki
- brązowy cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i cukrem. Dodać żółtka i pokrojone zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na spod formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i cukrem. Dodać żółtka i pokrojone zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na spod formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut.
Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki i obsypać cukrem.
Beza:
Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce aż poprzednia całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko delikatnie wymieszać - już nie miksować mikserem.
Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce aż poprzednia całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko delikatnie wymieszać - już nie miksować mikserem.
Na podpieczony spód poukładać śliwki. Na wierzch wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałów.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 140 C przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku przez min 1 godzinę.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz