19 sierpnia 2022

Zielone śliwki w biszkopcie

 

Znacie zielone śliwki?? Domowe, słodkie i doskonałe do ciasta:) Jak ciasto z owocami to zawsze lekkie, pulchne i szybkie w wykonami!!



SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 100g cukru,
- cukier waniliowy,
- aromat waniliowy,
- 120ml oleju,
- 320g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki, 

Dodatkowo
- cukier i mąka ziemniaczana do obsypania śliwek,
- cukier puder


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę jajeczną. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć w osobym naczyniu. Dodawać do masy jajecznej po łyżce. Miksować do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta - nie mieszać długo.

Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić nas ćwiartki. Obsypać cukrem i 1 łyżką maki ziemniaczanej. 

Gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać śliwki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut.

Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz