Truskawki w tym sezonie pojawiły się późno wiec trzeba szybko wykorzystać. Ciasto najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Można je zaliczyć do tych szybkich w przygotowaniu i dla nie zapowiedzianych gości:)
SKŁADNIKI:
- 50g masła
- 120g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 50g cukru
- 120ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g mąki
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- truskawki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przesuszenia, jednak sos powinien zostać ciepły.
Jajka ubić z cukrem do powstania jasnej puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać sos czekoladowy i ekstrakt waniliowy.
Mąkę połączyć z kakao i sodą oczyszczoną. Dodać do ciasta na przemian z mlekiem. Wymieszać aż do połączenia składników - nie dłużej.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz